DSC09347

Wat te doen in Napels, Italië

Napels

Napels. Op het eerste gezicht niet de schoonste en mooiste stad van Italië, maar als je er enkele dagen doorheen hebt gestruind dan leer je deze stad waarderen. Het is niet alleen een wirwar aan straatjes die gevuld zijn met luid pratende Italianen, toeterende scooters en heerlijk ruikende koffietentjes. Napels is een stad met een rijke historie met invloeden van onder andere de Grieken, Romeinen, Normandiërs en Spanjaarden.

Trek je wandelschoenen aan en ontdek de stad. Er zijn talloze, instawaardige plekken die je gezien wil hebben. Begin bijvoorbeeld in de volkswijk Quartieri Spagnoli, de oudste volksbuurt van Napels. De wijk is in de 16e eeuw gebouwd tijdens de Spaande bezetting. In die tijd was dit geen fijne plek om te zijn, maar nu is het is een gezellige, kleurrijke buurt met onwijs veel eetgelegenheden.

Als je dan toch in de buurt bent dan kan je gelijk doorlopen naar een paar andere highlights. Vanuit de Quartieri Spagnoli loop je binnen enkele minuten naar de Galleria Umberto I. Dit is een overdekt winkelcentrum wat vooral bekend staat om zijn glazen koepel met prachtig lichtinval. Buiten, om de hoek aan de Via Arena della Sanità zit Pasticceria Poppella. Dit is de enige winkel in Napels waar je een overheerlijke fiocco di neve koopt. Deze lekkernij moet je geproefd hebben! Dit kan je ook doen tijdens de fietstour waar we je verderop meer over vertellen.

Je bent nu nog een steenworp afstand verwijderd van het Royal Palace en Piazza del Plebiscito.
Het Royal Palace is tegenwoordig multifunctioneel en is zowel een museum, een bibliotheek, een theater en heeft wat kantoorruimtes. Vooral van buiten een mooi gebouw om te zien. Als je je dan omdraait, dan zie je de San Francesco da Paola basiliek. Deze rooms-katholieke basiliek is een prachtig gebouw met een halfcirkelvormige zuilengalerij. Wellicht doet deze basiliek je een beetje denken aan het pantheon in Rome?

Genoeg over alles wat zich aan de oppervlakte bevindt. Wist je dat er onder Napels nog een hele stad ligt? De Napoli Sotterranea. Dit labyrint is een must see wanneer je in Napels bent. Er zijn meerdere tours, dus verdiep je zeker in wat je het liefst gaat zien óf doe ze gewoon allemaal! Tijdens de Napoli Sotteranea duik je 40 meter de grond in en leer je meer over hoe het leven in deze tunnels er aan toe ging tijdens verschillende tijden. Wij waren onder de indruk van het verhaal wat de gids ons vertelde. De tour kost trouwens maar €10,- en je bent ongeveer een uur ondergronds. Het hele verhaal gaan wij je hier natuurlijk niet vertellen, dat kunnen ze Napolitanen veel beter.

Eenmaal terug boven de grond is het ook zeker een aanrader om langs de kloostertuin van de Santa Chiara te gaan. Dit is dé plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad. De zuilen, muren en zelfs banken zijn geschilderd of betegeld in de meest prachtige kleuren. Een genot voor het oog. Houdt er wel rekening mee dat je €6,- entree moet betalen om dit met eigen ogen te zien.

Na een drukke dag als deze is het goed om de voeten wat rust te geven. Plof neer in één van de vele restaurants en pak een Pizza Napoli. Je raad het al, de pizza die hiervandaan komt. Voor waarschijnlijk €5,- heb je een simpele pizza mét een drankje erbij. Meer zin in iets specialer? De Pizza Fritta schijnt ook echt iets van hier te zijn. Eigenlijk is het een heel simpel gerecht. Een gefrituurde pizza calzone. Alles en iedereen was hier lyrisch over. We zochten het meest aangeraden restaurant op, namelijk Pizzaria de Figliole. Dit restaurant bestaat al decennia en is erg geliefd bij locals. De Pizza Fritta is ook het enige gerecht wat op de kaart staat, enkel de vulling is verschillend. Het is aandoenlijk hoe een Italiaanse man die al flink op leeftijd is je bestelling op komt nemen. We kunnen je beloven dat je na deze maaltijd voorlopig geen eten meer hoeft. Of wij de Pizza Fritta nu ook zo bijzonder vonden als menig mens op internet, dat weet ik niet. Wij zijn vooral benieuwd naar jouw ervaring. Laat je het ons weten? 

Heb je nu geen zin om de meeste highlights te voet te ontdekken dan zijn er meerdere manieren om de stad te ontdekken.

Één van die manieren is om een fietstour te doen. We zouden geen voorbeeldige Nederlanders zijn als we deze tour zouden overslaan en gelukkig hebben we dat niet gedaan. Dit is zeker een aanrader! Er zijn meerdere touroperators die dit aanbieden, maar uiteindelijk vertrekken ze allemaal vanuit hetzelfde punt; The Bike House. Je kan kiezen voor een normale fiets of een e-bike en beide zijn voorzien van een goede vering, want deze zal je nodig hebben. Het grootste deel van de tour zal je bergafwaarts gaan en dus weinig hoeven doen. Enkel het laatste stuk terug is even doortrappen. Het is hilarisch om door de drukke straatjes te fietsen, maar het is echt goed te doen. Onze gids heette Salvatore is en een genie in zijn werk. In ongeveer 3 uur fiets je langs veel van de highlights van de stad en mag je dus ook kosteloos een fiocco de neve proeven, waar we het eerder al over hadden. Dit is een uit de kluiten gewassen slagroomsoes, maar dan 100 keer lekkerder.

De andere manier om snel van A naar B te komen is door de metro te gebruiken. Een dagkaartje kost je maar €3,50,- en zo kost het je maar enkele minuten om van de ene highlight naar de andere highlight te komen. Dit is vooral erg handig als je niet in staat bent om lange afstanden te lopen. Zorg dat je dan ook uitstapt bij station Toledo. Dit metrostation is één van de mooiste van de stad door het mozaïek werk dat hier aangebracht is door een kunstenaar. Veel andere stations zijn trouwens ook mooi aangekleed met kunst, dus het kan een lust voor je oog zijn om hier langsheen te lopen.

IMG_3133

En? Zijn jullie na een bezoek aan deze stad ook fan? Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen. Deel ze hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs