DSC04715

Adembenemend Vietnam op de motor

Vind jij het ook zo lekker om uit te waaien op de motor of scooter? Heb je zin in een onvergetelijk avontuur? Dan moet je echt even verder lezen.

Noord-Vietnam is bij uitstek dé plek die je wil verkennen op een tweewieler. Wij hebben de ultieme motorroute voor je! Zelf legden we deze af in februari 2019 en we delen maar al te graag onze ervaring. Je legt in ongeveer 4 weken zo’n 2300km af waarbij je start en eindigt in Hanoi.

Motorbikes Hanoi, Vietnam

Hanoi – Cat Ba (150km)

Zorg dat je een paar dagen in Hanoi hebt om heerlijk rond te struinen in de stad. Het leukste is om er ook in het weekend te zijn, want vanaf vrijdag worden wegen afgezet rondom het Hoan Kiem meer en kan je genieten van een grote markt en veel activiteiten!

De route van Hanoi naar Cat Ba is relatief simpel. Om Hanoi uit te komen moet je wel even scherp zijn, omdat het er erg druk is met scooters, maar eenmaal de stad uit hoef je alleen nog maar over rechte wegen te rijden. Perfect om het motorrijden onder de knie te krijgen!

Om op het eiland Cat Ba te komen, moet je met de pont over. Deze kost ongeveer 45.000 Vietnamese Dong. Er zijn best veel oplichters die er véél meer voor vragen, dus trap daar niet in!

Op Cat Ba zijn we vier nachten gebleven, waardoor we twee volledige dagen hadden om het eiland te verkennen. Must-see’s zijn hier:

 • een boottocht door het prachtige Halong Bay en daarbij een kajak huren om even in alle rust nog de omgeving te ontdekken.
 • een bezoek aan het nationale park en daar naar het view point te klauteren. Dit kan een uitdaging zijn bij regenachtig weer, maar het uitzicht is het waard!
 • het ondergrondse ziekenhuis ontdekken.

Cat Ba – Ninh Binh (170km)

Wederom een route over rechte (snel)wegen en dus relatief makkelijk.. en saai.

Ninh Binh noemen ze hier ook het Halong Bay op land. De karstgebergten toren hoog boven het land uit en het uitzicht is prachtig. Wij zijn hier drie nachten gebleven. Meestal komen we vrij laat aan, omdat de ritten lang duren. Op de dag van vertrek, vertekken we ook meestal redelijk vroeg. De activiteiten die je hier écht moet doen zijn:

 • boottocht met roeiboot over de rivieren die tussen de karstgebergten door kronkelen. Het toffe is dat je hierbij ook door grotten vaart, dwars door de gebergten heen. Sommige dames roeien middels hun voeten, dat deed die van ons helaas niet. Wist je trouwens dat Kong: Skull Island hier opgenomen is? In één van de routes kan je een bezoek brengen aan de filmset!
 • een bezoek aan de Mua Cave viewpoint

Ninh Binh – Mai Chau (145km)

Mai Chau wordt ook wel het nieuwe Sapa genoemd. Veel minder toeristisch dan het meer noordelijk geleden gebied en lijkt minder op een bouwput. Mai Chai zelf is relatief plat, maar zodra je het dorp verlaat, rijdt je door prachtige landschappen en zijn er veel mooie stops om een hike te starten. Ga dat dan ook zeker doen!

Naast wat mooie hikes is het ook aan te raden om naar de Chiều Cave te gaan. Je moet wel 1200 traptreden op om hier te komen, maar dan sta je bij een toffe grot én heb je een leuk uitzicht over het landschap. Wij waren verliefd op deze plaats en bleven drie nachten.

Mai Chau – Moc Chau (90km)

De ritten die langer dan 100km zijn, breken aardig op. We kozen ervoor om wat eerder een tussenstop te pakken, in Moc Chau. Er is hier eigenlijk verder weinig te doen naast het ontdekken van het prachtige landschap. We touren wat rond op onze motor en na twee nachten herpakken we onze reis.

Moc Chau – Son La (150km)

Het heuvelachtige landschap, veranderd langzaam maar zeker in een bergachtig landschap. Steeds vaker kronkelen we de bergen op en af en de uitzichten worden steeds beter. Son La is wederom een praktische tussenstop waarbij we niet alleen onze billen wat rust geven, maar ook de kleding inleveren om te laten wassen. Een interessant bezoek hier is de gevangenis welke op een heuvel gesitueerd is. We begrepen dat hier voornamelijk politieke gevangen gehouden zijn in de periode dat de Fransen hier waren.

Son La gevangenis, Vietnam

Son La – Mu Cang Chai (170km)

Er zijn kortere wegen naar Mu Cang Chai, maar deze werd door Style Motorbikes aangeraden en daar houd je je dan ook netjes aan natuurlijk. Het was in ieder geval een prachtige route. Met alle fotostops tussendoor hebben we hier acht uur over gedaan! Dit komt ook door de kwaliteit van de wegen én de hoeveelheid haarspeltbochten die je met 20km/u neemt.

Mu Cang Chai heeft een prachtig landschap vol met rijstvelden. In september of oktober is het oogstseizoen en kleuren de velden goud. Zorg dat je met je motor de omgeving ontdekt.

Wij verbleven in een guesthouse bovenop een heuvel, kijkende over de glooiende heuvels.

Mu Cang Chai – Sapa (140km)

Deze route is onbeschrijflijk mooi. Voordat je Sapa in rijdt, passeer je de Heavens Gate. Je kijkt uit over de weg die je zojuist afgelegd hebt en kan kilometers ver kijken!

Wij verbleven niet in Sapa zelf, maar het dorpje 12km daar buiten: Ta Van. De stad vonden we een bouwput. Ta Van was mooi, maar héél mistig en koud toen wij er waren. Je zag geen hand voor ogen. We hebben hier niks gedaan, behalve in ons hutje gehangen.

Sapa, Vietnam

Sapa – Bac Ha (105km)

Voor ons wederom een praktische tussenstop. Wij waren er op een doordeweekse dag. Ben je er op zondag? Zorg dan dat je een kijkje neemt op de zondagmarkt! Hier lopen de Hmongvrouwen kilometers voor om hun goederen te verkopen. Je ziet verschillende etnische groepen bij elkaar en het schijnt een kleurrijk spektakel te zijn.

Je merkt nu echt dat je in het extreme noorden komt. De wegen worden wat slechter en je neemt behoorlijk wat haarspeltbochten.

Bac Ha – Vinh Quang (90km)

Er was hier welgeteld één guesthouse. We sliepen bij een politieagent in huis. Er is hier verder niets te doen.

Vinh Quang – Ha Giang (100km)

Ja ja, we zijn in Ha Giang aangekomen. De laatste jaren is dit plaatsje steeds populairder, omdat men hier start met de Ha Giang Loop! Een adembenemende meerdaagse route door de torenhoge bergen, over prachtige passen en langs de Chinese grens! We blijven hier wat langer, omdat het weer tijd is om kleding te wassen. We houden de weersvoorspellingen in de gaten en proberen weer te gaan rijden bij zonnig weer.

Ha Giang – Dong Van (150km)

Het Dong Van karst plateau Geopark is door UNESCO uitgeroepen tot één van de 77 mooiste plekken met geografische en culturele historie. Je kan deze route/de loop zelf rijden, maar je kan ook een easy rider betalen om jou achterop zijn motor mee te nemen. Hoe dan ook, dit wordt je beste en mooiste ervaring ooit.

Dong Van – Bao Lac (120km)

In plaats van de loop te doen, zijn wij naar Bao Lac gereden. Wel rijdt je in deze route over de populaire Ma Pi Leng pass. De pas ligt op 1500m hoogte en je hebt de meest gruwelijke uitzichten (mits je helder weer hebt). De uitzichten die je hier ziet, zijn niet met de camera vast te leggen. Dit moet je met eigen ogen zien.

Bao Lac – Cao Bang (120km)

Cao Bang is eigenlijk de uitvalsbasis om twee bezienswaardigheden te bezoeken. De Pac Bo grotten en de Ban Gioc waterval. De grotten worden ook wel de Ho Chi Minh grotten genoemd.

Wij zijn niet naar de grotten gegaan. Het is 85km rijden naar de waterval, enkele reis. Houdt er rekening mee dat je niet zo hard kan rijden, dus dat je er enkele uren over doet. Je moet natuurlijk ook nog terug en dat doe je liever niet in het donker, ga dus op tijd.

Deze waterval ligt op de grens van Vietnam en China. De scheidingslijn ligt precies in het midden. Best grappig detail is dat je hier op een bamboevlot kan stappen welke je dicht naar de waterval brengt, maar je mag niet over de helft, want dat deel is van China. In theorie kan je dus op het midden van het water handje schudden met Chinese toeristen.

Wat trouwens wel tof is, is dat hier echt amper toeristen zijn. Waarschijnlijk omdat je hier niet heel makkelijk kan komen en het behoorlijk buiten de gebaande paden is.

Verder ligt er een klein stukje van de waterval vandaan een tempel. Ga hier naar toe en vraag mensen hoe je bij het viewpoint/pagode kan komen. Tussen de bushbush door is namelijk een soort pad wat naar een kleine toren leid. Deze kan je op en biedt een geweldig uitzicht over de watervallen en het landschap!

Cao Bang – Ba Be Lake (124km)

Na Cao Bang was het tijd om weer een beetje richting Hanoi te gaan. Een stop bij het Ba Be Lake is logistiek gezien best een goede keuze, dus dat hebben we gedaan. Het meer ligt in een nationaal park met ontzettend veel jungle. Een leuke activiteit hier is met een boot het water op gaan en genieten van de omgeving. Je gaat dan ook aan land bij wat highlights.

Toen wij hier waren, hadden we helaas veel regen. Desalniettemin is de omgeving sprookjesachtig en echt heel rustgevend. Niet gek dat sommige reizigers hier een week blijven hangen.

Ba Be Lake – Hanoi (225km)

Wij vonden 220km echt een te lange rit. Onze billen waren na bijna vier weken nog steeds niet gewend aan het lange zitten, dus we zijn halverwege in Thai Nguyen gestopt en hebben daar een plek gezocht om te overnachten. De dag erna zijn we direct terug gereden naar Hanoi. Apetrots dat we zonder kleerscheuren het Vietnamese verkeer overleefd hebben! Wat een prachtige en onvergetelijke ervaring was dit.

Hanoi, Vietnam

Praktische tips

 • Het rijden op een motor is in Azië wellicht vanzelfsprekend en een makkelijke manier om van A naar B te komen, maar je hebt hiervoor wel een motorrijbewijs nodig. Heb je die niet? Dan loop je risico op een boete en dat geld besteed je liever anders.
 • Toch zonder rijbewijs op pad? In Hanoi en Ho Chi Minh stad heb je de mogelijkheid om bij Style Motorbikes een soort proefles te doen. Dit bedrijf heeft trouwens betrouwbare motors en een goed contract. Zij helpen je met het uitstippelen van een route en zij zorgen voor al het nodige materiaal (telefoonlader, -houder, bagagerek, spanbanden).
 • De gemiddelde temperatuur in Noord Vietnam kan wat lager zijn dan in het zuiden. Wij hadden dikke sokken, lange broeken, truien, handschoenen, een jas én fatsoenlijke helmen gekocht (op de markt) om deze rit aangenaam te laten verlopen. In maart/april of oktober/november is over het algemeen het klimaat het meest aangenaam.
 • Geen luxe eetcafés in deze gebieden. Vaak moet je het doen met moeilijk te herkennen restaurantjes, waar je de eigenaar wakker moet maken om naar eten te vragen. Zorg dat je enkele woorden Vietnamees kent, zodat je makkelijker geholpen kan worden (wij hadden de woorden soep, bief, kip en rijst geleerd). Overal kon je wel een Pho Bo krijgen. Een enkele keer moesten we met gebaren duidelijk maken dat we wilden eten en zelfs dan kregen we eten voorgeschoteld, al wisten we dan niet wat we aten.
 • Hieronder de reisroute die wij afgelegd hebben.
Route door Noord-Vietnam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs