8

Luchtballonnenfestijn in Cappadocië

Je kent ze wel. Die prachtige plaatjes op Instagram van talloze luchtballonnen in de lucht. Dat is waar Cappadocië om bekend staat. En geloof ons, in het echt is het nóg mooier. In deze blog verklappen we de drie beste spots om de luchtballonnen te aanschouwen.

1. Museum Hotel

Dit hotel is niet normaal fantastisch. Het staat voor ons (Lia en Alwin) met stip op nummer 1. En dat wil wat zeggen, want we zijn al op veel plekken in de wereld geweest! Het hotel is gebouwd in een grottenstelsel en elke kamer is uniek. De kamers hebben geen nummers, maar namen. Onze kamer heet ‘Lalezar’, wat ‘tulpenveld’ betekend. De kamer is enorm en het uitzicht is fantastisch! Het hotel heeft een heerlijk zwembad, veel prachtige zitplekjes, een pauwentuin en een schildpaddentuin. Dineren op het terras is een absoluut feestje. Je kunt ook reserveren voor een diner als je niet in het hotel verblijft. De zonsondergang en het uitzicht tijdens het diner zijn fenomenaal!

Maar even terug naar de ballonnen. Het meest magische aan het verblijf in het Museum Hotel is de zonsopkomst. Wij stonden om 05.00 uur op om de ballonnen vanuit de Canyon op te zien komen met daarachter het prachtige licht van de zon. Adembenemend! Afhankelijk van de windrichting kan het zomaar zijn dat je een ballon vanuit het zwembad bijna kunt aanraken!

2. Göreme

In het centrum van Cappadocië ligt Göreme. Deze fantastische stad is omringd door grillige rotsen en valleien met mooie pieken in verschillende kleuren. Er is hier een ruime keuze uit toffe hotels. Wij kozen voor het Mithra Cave hotel. Dit hotel biedt grotkamers en kamers in Ottomaanse en Griekse stijl. Iedere kamer is traditioneel ingericht, met handgemaakte meubels, tapijten en gordijnen. Het meest bijzondere aan dit hotel is het dakterras, waar je voor je Insta-waardige foto’s je lol op kunt. We stonden, zoals elke ochtend in Cappadocië, op een onmenselijk vroeg tijdstip op om de zonsopgang te bewonderen. Zoals we ook hadden verwacht, kwamen de ballonnen ontzettend dichtbij! Voor een tweede keer hetzelfde fenomeen, maar in een hele andere setting. Let op: de terrassen van de hotels in het stadje zijn alleen toegankelijk voor gasten!

3. Ballonvaart

Deze kan natuurlijk niet ontbreken. De uitzichten vanuit een luchtballon overtreffen alles.
De meest waardevolle tip voor Cappadocië: als je een ballonvaart wilt boeken, doe dit dat tijdens de eerste ochtend van je verblijf in deze streek. Het komt namelijk weleens voor dat de ballonvaarten gecanceld worden vanwege weersomstandigheden, bijvoorbeeld door te harde wind. Je hebt dan altijd nog één of meerdere back-up dagen. Wat ons betreft moét je een ballonvaart boeken als je in Cappadocië bent. Zoiets ga je nooit meer meemaken.

Het kost tussen de 75 en 200 euro p.p, afhankelijk van waar je boekt en hoe groot de mand is waar je in zit. Wij hebben ervoor gekozen om de kleinste mand, dus met zes personen, te boeken. In de grootste mand gaan zo’n 20 personen. We worden om 04.15 uur opgehaald bij het hotel. In de maanden juli en augustus gaat de zon tussen 05.00 uur en 05.30 uur op, dus je zult er dan vroeg bij moeten zijn. We krijgen een ‘ontbijtje’ bestaande uit een croissant en een banaan en stappen vervolgens in het busje bij onze piloot Mustafa.

Eenmaal aangekomen op het veld waar onze ballon zal opstijgen kijken we onze ogen uit. Wat een fantastisch gezicht! In totaal gaan zo’n 150 ballonnen de lucht in, terwijl het langzaam licht wordt. Je hebt even de tijd om wat foto’s en filmpjes aan de grond te maken, voordat je de mand van de ballon instapt. Het is erg stabiel in de luchtballon, dus wees niet bang voor turbulentie. Het uitzicht vanuit de ballon is onbeschrijflijk en hier kunnen we zo’n 80 minuten van genieten. Het wordt voor ons overduidelijk dat Cappadocië een wereldwonder is en niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Eenmaal aan de grond toasten we met champagne en krijgen we een medaille en een ballonvaartcertificaat. Weer een bucketlistdingetje afgestreept.

 

Cappadocië biedt nog zoveel meer dan alleen het luchtballonnenfenomeen! Meer weten over Cappadocië en/of een rondreis door Turkije? Bekijk ons reisplan ‘Turkije Roadtrip’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs