DSC00381

De 11 must sees van Praag

Ben je al eens in Praag geweest? Nee? Hoogste tijd om een trip naar deze prachtige stad te plannen! In 2021 is onze broer hier naartoe verhuisd en dit was voor ons een goede reden om een bezoek te realiseren. In deze blog nemen we je mee in de 11 must sees van Praag!

Astronomisch Uurwerk

Het Staromĕtský orloj, ofwel het astronomisch uurwerk van Praag, is een bijzonder middeleeuws astronomisch uurwerk die aan de zuidelijke muur van het Oude Stadsraadhuis hangt.
Dit uurwerk is niet alleen opvallend omdat het verschillende tijden laat zien, maar ook omdat het de oudste nog werkende astronomische klok ter wereld is! Elk uur stroomt het plein voor de toren met het astronomisch uurwerk vol met toeristen die het schouwspel van de apostelen willen bekijken. Dit ‘schouwspel’ van een minuut wordt wat ons betreft lichtelijk overschat, maar stiekem moet je het als toerist wel gezien hebben om er over mee te kunnen praten.

Sint-Vituskathedraal

Midden in de oude stad, in de Burchtwijk, staat de Sint-Vituskathedraal. De burcht en de kathedraal zijn al van veraf te bewonderen vanwege de hoge ligging op de Hradčany heuvel en zijn daardoor veel gefotografeerde bezienswaardigheden in Praag.

Karelsbrug

Hier kun je oneindig vaak over heen wandelen, want de brug zelf is niet alleen prachtig, ook het uitzicht is fantastisch! De Karelsbrug is vernoemd naar keizer Karel IV. Het bouwwerk is 550 meter lang, 10 meter breed, 16 meter hoog en wordt geflankeerd door 30 heiligenbeelden en beeldengroepen van zandsteen. De brug is één va de bekendste monumenten van Praag. Het is de oudste brug over de Vltava en tot 1842 ook de enige. Vroeger verschafte hij toegang tot Praag en tegenwoordig linkt de Karelsbrug alle historische bezienswaardigheden van de stad aan elkaar.

John Lennon wall

Vlakbij de Karelsbrug vind je de John Lennon wall. De muur is ter nagedachtenis van deze wereldberoemde singer-songwriter en vredesactivist. Hoewel The Beatles nooit in Tsjechië zijn geweest, voelen de Tsjechen toch een sterke band met hun muziek, die voor hen altijd symbool heeft gestaan voor vrede en vrijheid. Verwacht niet al teveel van deze bekende muur. Hij is vrij klein, maar toch wel een must see als je in Praag bent.

Petřín toren

Het kleine broertje van de Eiffeltoren beklimmen is ook zeker een aanrader! De Petřín toren is een observatietoren op de top van de Petřín heuvel. Het uitkijkplatform van de toren biedt een spectaculair uitzicht over Praag! Ook het maken van een wandeling in het omliggende park is de moeite waard.

Bibliotheek van het Strahov-klooster

De bibliotheek van het Strahov-klooster is prachtig. Het heeft een mooi bewerkt plafond, barokke boekenkasten en een aantal antieke globes. Dit is de nationale bewaarplaats van Tsjechische literatuur en andere geschriften. De bibliotheek heeft een collectie van meer dan 200.000 boeken. Heel leuk is het oudste gastenboek van Praag met onder meer de handtekeningen van Lord Nelson en Lady Hamilton.

Het Dansende Huis

Deze highlight mag je niet overslaan als je de stad bezoekt. Het is een opmerkelijk gebouw, ontworpen door architecten Vlado Miluní en Frank Gehry. De bijnaam van het huis is het Fred en Ginger gebouw, verwijzend naar het danspaar Fred Astaire en Ginger Rogers. Vooral de buitenkant is de moeite waard om te bezichtigen, maar ben je na al het lopen moe, dan kan je ook naar binnen en in het restaurant op het dakterras genieten van wat te drinken of eten.

Vyšehrad

Dit is het oudste gedeelte van de stad en ligt dan ook buiten het hectische centrum. Je kan hier makkelijk met de metro komen. Bovenop de heuvel kan je het park, de begraafplaats en kathedraal bezoeken. Struin ook zeker over de oude vestingmuren en geniet van een prachtig uitzicht over Praag!

Verken Naplavka

Deze boulevard loopt langs de rivier Vltava. In het voorjaar en in de zomer vindt je hier een groot aantal bootrestaurants en kan je lekker neerploffen op één van de terrassen. Levendigheid alom!

Je kunt hier iedere zaterdag ook verse boodschappen halen op de markt!

Nationaal theater

Het Nationaal theater in Praag is het bekendste in Tsjechië. Het bestaat uit de afdelingen opera, ballet en drama. Binnen raak je niet uitgekeken! Wij hebben een bezoekje gebracht aan een operashow. Zeker een aanrader!

Het Nationaal Theater van Praag

Velká Amerika en Karlštejn kasteel

Als je een auto ter beschikking hebt, raden we aan om naar het Karlštejn kasteel te rijden en dit te combineren met Velká AmeriKa. Dit is een klein uurtje rijden. Het kasteel is wat ons betreft vooral tof om van een afstand te bewonderen. Vanaf het kasteel kun je zowel wandelend als met de auto naar Velká Amerika. Wellicht komt deze plek je bekend voor als je Wie Is De Mol kijkt. Het is de grootste steengroeve van de regio met een lengte van 750 meter en een diepte van 320 meter. De steengroeve is een indrukwekkende kloof en inmiddels een populaire bezienswaardigheid.

Hoe kom je in Praag?
Wat ons betreft is het aan te raden om met het vliegtuig naar Praag te gaan. De vliegreis duurt ongeveer 1:15 uur, terwijl een rit met de auto je minimaal 8 uur kost. Let er wel op dat het vliegveld van Praag buiten de stad ligt. Een taxi naar het centrum kost je rond de €25 à €30,-.

Verplaatsen in Praag
We adviseren je om zo veel mogelijk te voet te verkennen. Dat houdt in dat je aardig wat kilometers zal afleggen, maar zo zie je wel het meeste! Trek dus schoenen aan waar je geen blaren van krijgt. Toch liever iets sneller verplaatsen? Dan is de metro of de bus een heel goed en goedkoop alternatief. Bij stations kun je vaak een OV-kaartje kopen die een bepaalde tijd geldig is. Wij kochten een kaartje dat 3 dagen geldig is en dag 1 gaat in zodra je je eerste rit maakt. Dat kaartje kost ongeveer €13,-.

Nieuwsgierig naar meer van onze ervaringen in deze prachtige stad? Check dan de highlight Prague op onze instagrampagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs