DSC01285

5 prachtige hikes in Slowakije

Hiken in de Hoge Tatra’s en Slovak Paradise in Slowakije moet absoluut op je to-do lijst staan als je van mooie natuur en indrukwekkende bergtoppen houdt. In deze regio’s hebben de hikes vaak geen geen namen, maar gelukkig wel kleuren. Wij proberen je zo duidelijk mogelijk uit te leggen welke prachtige hikes wij gelopen hebben!

De Hoge Tatra’s

Tatranská Lomnica – Zbojnicka chata – Tatranská Lomnica (±24km*)
Vanuit Tantranská Lomnica volg je de blauwe route tot Zbojnicka chata. Ongeveer halverwege passeer je de populaire Studenovodské watervallen. In deze omgeving heb je de mogelijkheid om naar verschillende andere paden af te wijken (groen, geel en rood).
Tatranská Lomnica ligt op ongeveer 840m hoogte en de berghut op ongeveer 1900m. Het mooie aan deze hike is dan ook dat je alle verschillende ecosystemen passeert, van de weelderig begroeide valleien tot de hooggelegen graslanden.
N.B.: deze hike start op ongeveer 840m hoogte en je stijgt tot zo’n 1900m hoogte.

Tatranská Lesná – Prostredné Spiŝské pleso – Tatranská Lesná (±23km*)
Deze hike start vanuit het treinstation van Tatranská Lesná. Je volgt eerst de gele route tot je weer langs de Studenovodské watervallen loopt. Vanaf daar ga je de groene route volgen. Let wel op dat de groene route een klein stuk overlap heeft met zowel blauw als rood. Deze prachtige hike brengt je ook weer langs alle verschillende ecosystemen en wij hadden het geluk om wat wildlife te spotten. Zo kwamen wij twee vossen en een tatragems tegen. De tatragemzen komen alleen in de Hoge Tatra voor, dus het is best bijzonder om deze te spotten.
Afhankelijk van het seizoen kan het zijn dat je over wat sneeuw/ijs moet hiken. Goede schoenen zijn dus echt een must.
N.B.: je start op een hoogte van bijna 900m en zal stijgen naar 2000m hoogte.

Štrbské pleso – Popradské pleso (±12km*)
Hier kan je je benen een beetje rust geven. De hike is niet te lang en je hoeft niet flink te stijgen en dalen. Je neemt eerst de trein naar Štrbské pleso en volgt vanuit het station de rode route naar het hoger gelegen meer. Dit is een erg populaire route en je omdat hij vrij makkelijk is, zal je gezinnen en mensen van alle leeftijden tegenkomen. Het is niet gek waarom deze hike populair is. Het meer Popradské pleso is prachtig. Er zijn bij het meer een aantal restaurants gebouwd, waardoor het een fijne plek is om even lekker te lunchen, een warme chocolademelk of een ijskoud biertje te drinken. Wij kozen ervoor om via het asfalt, de blauwe route, weer terug te lopen naar het treinstation met dezelfde naam als het meer, dus Popradské pleso treinstation.
N.B.: je bent met de trein al vrij hoog. Je start op ongeveer 1250m hoogte en loopt door tot 1500m hoogte.

Popradské pleso, Slowakije

Slovak Paradise

Podlesok – Pod Tomášovským Výhľadom – Podlesok (±21km*)
Voor deze hike moet je niet in de Hoge Tatra’s zijn, maar afreizen naar Slovak Paradise. Met de auto ben je hier in een half uurtje. Wij parkeerden onze auto op de eerste parkeerplek die we tegen kwamen en doordat wij er in laag seizoen waren, hoefden wij geen parkeergeld te betalen.
Deze hike heet eigenlijk Prielom Hornadu en is 18km (enkele route). Wij hebben er dus voor gekozen om halverwege een andere route terug naar de auto te pakken. Prielom Hornadu is de blauwe route. Zoals gezegd hebben wij er voor gekozen om na ongeveer 9km af te wijken van de blauwe route. Bij Pod Tomášovským Výhľadom hebben wij de groene route naar boven gepakt om vervolgens al snel de gele route naar Podlesok te lopen.
Je begint in één van de prachtige kloven en volgt het pad over stalen (hang)bruggen, ijzeren trappen of paden boven de rivier, houten ladders en zou zo nu en dan gebruik moeten maken van staalkabels of kettingen. Het vereist wel een beetje lef om over sommige delen te lopen, maar zolang je de tijd neemt en jezelf goed vasthoudt komt het in orde. Als je besluit om net als ons weer terug naar Podlesok te gaan dan zal je de kloof moeten verlaten en af en toe flink en steil moeten klimmen. Je loopt dan bovenlangs de kloof weer terug en kan af en toe de paden zien die je zojuist bewandelt hebt! Het is weer iets heel anders dan hiken in de bergen, maar zeker de moeite waard.
N.B.: je start op ongeveer 500m hoogte en stijgt tot ongeveer 670m hoogte.

Podlesok – Suchá Belá – Podlesok (±9km)
Één van de meest populaire hikes in Slovak Paradise en met een goede reden. Je gaat hier zo diep het bos en de kloof in dat de GPS van ons Garmin horloge het signaal kwijt was. De exact gelopen afstand weten we hierdoor niet, maar volgens de website van Alltrails zou de hike ongeveer 9km moeten zijn met een hoogtewinst van 500m.
Je parkeert je auto weer op dezelfde plek als bij de vorige hike in dit gebied. Nu volg je echter het bordje ‘Suchá Belá’ en volg je de groene route. Deze route is eenrichtingsverkeer! Na ongeveer 4km kom je bij de splitsing van groen, geel en blauw. Je volgt de gele route tot je op de kruising met de rode route komt. Vanaf dat punt volg je de rode route terug naar Podlesok.
Je start met een wandeling langs een beekje. Afhankelijk van hoeveel regen er die periode is gevallen, zal het beekje hoog of laag staan. Wij hadden een lage waterstand en konden onze voeten droog houden. Als het water echt hoog staat dan moet je mogelijk sommige stukjes door het water lopen. Verder is het veel klimmen en klauteren over houten ladders en ijzeren trappen tijdens de hike. Wellicht zijn sommige stukjes spannend in verband met de hoogte, maar zolang je de tijd neemt en niet te gehaast over de route gaat dan komt het helemaal goed.

*de afstanden zijn berekend aan de hand van een Garmin Vicoactive 4S horloge en kunnen iets afwijken van de werkelijk gelopen afstand.

Tips

– Wij raden je aan om een kaart van de gebieden op zak te hebben. Dat kan door er één te kopen in bijvoorbeeld een VVV-kantoor of Tourist Information Centre. Wij gebruiken naast een fysieke map ook de app Mapy.cz om de routes uit te stippelen en te bekijken. Als je deze tijdens de hikes wil gebruiken dan is het slim om vooraf de map te downloaden, zodat je deze ook offline kunt bekijken.

– Reizen met het openbaar vervoer is hier in Slowakije een eitje! Op het treinstation koop je een ticket voor een enkele reis, retourtje of gelijk voor een paar dagen. Een retourtje voor een dag is ongeveer €2,- en het voordeel is dat je niet hoeft te zoeken naar een parkeerplek en ook geen parkeergeld kwijt bent. Wel moet je rekening houden met het schema van de trein. De treinverbindingen zijn uitstekend.

– Sommige hikes in de Hoge Tatra’s zijn nog niet toegankelijk vóór 15 juni. Dit heeft te maken met onder andere sneeuw en ijs op de route. Het is ook echt af te raden om voor die tijd toch die routes te volgen. Op Mapy.cz en op de fysieke kaarten staat aangegeven welke hikes tot die tijd ‘dicht’ zijn. Dit zijn voornamelijk de hikes naar toppen toe.

– Voeding en drinken is tijdens hiken natuurlijk belangrijk. Wat je meeneemt is afhankelijk van hoe lang je op pad bent en hoe warm het is. Eet vooral voldoende koolhydraten, dit is namelijk je energiebron. Het liefst geef je je lichaam langzame koolhydraten en dus geen eten wat voor een piek in je bloedsuikerspiegel zorgt. Begin je dag met een stevig ontbijt. Wij pakken graag een flinke kom havermout met fruit en melk. Voor onderweg kan je ongezouten noten, fruit (bananen) en energy bars meenemen. Voor lunch namen wij volkoren boterhammen met pindakaas of chocolade pasta en wraps met hummus, kip en verschillende groenten mee. En dan is het dus ook belangrijk om een paar liter water per persoon mee te nemen. Op sommige routes kan je onderweg water bijvullen in ‘watertaps’ of hoog in de bergen zelfs vanuit de beekjes, maar dit zal niet altijd het geval zijn. Neem minimaal 2 liter per persoon mee.

– Goede schoenen en laagjes kleding zijn onmisbaar. Hikeschoenen zijn niet voor niets te koop. Dankzij de goede grip en de stevige zolen kan je waarschijnlijk bijna alle ondergronden aan! Wij zijn verknocht aan onze Salomons, maar er zijn uiteraard veel meer goede schoenen.
Omdat het weer in de bergen wisselvallig kan zijn, is het belangrijk om voorbereid te zijn op kou en regen. Waarschijnlijk kunnen je benen wel wat kou aan en is een korte broek prima, helemaal als het onderaan de bergen ruim 20 graden is. Een shirt, vest en jas wil je wel allemaal bij je hebben. Zorg dat die jas regen- en winddicht is, zodat je het niet koud zal krijgen!

– Volgens de Lonely Planet staan de kleuren van de hikes voor de moeilijkheidsgraad: rood is moeilijk of een lange afstand, blauw is gemiddeld, gele of groene paden zijn onderling verbonden. In de legenda van de (digitale) kaart staat ook aangegeven hoe uitdagend een hike is.

– Op onze Instagrampagina vind je het highlight Slovakia. Hier zie je alle video’s van de verschillende hikes en krijg je een nog betere indruk van de prachtige natuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs